GRECIA ANTICA
Razboiul Peloponesiac
Războiul Peloponesiac s-a desfășurat între anii 431 È™i 404 î.Hr.. Războiul a fost între cele două mai importante oraÈ™e-state în Grecia antică, Atena È™i Sparta. Fiecare a stat înfruntea unei alianÈ›e, alianÈ›e ce au inclus aproape toate oraÈ™ele-stat greceÈ™ti. Luptele au cuprins aproape întreaga lume greacă, È™i a fost relatat în mod corespunzător de contemporanul vremii respective, Tucidide, a cărui a cărui lucrare istorică este considerat a fi printre cele mai frumoase din lume, ca cel mai important război de până atunci moment.
AlianÈ›a ateniană a fost, de fapt, un imperiu care a inclus cea mai mare parte a insulei È™i statelor de coastă din jurul țărmurilor de nord È™i de est ale Mării Egee. Sparta a fost liderul unei alianÈ›e de state independente, care a inclus cele mai multe dintre marile puteri din Peloponez È™i Grecia centrală, precum È™i puterea “mării” Corint. Astfel, atenienii au avut marina mai puternică È™i spartanii armata mai puternică. Mai mult, atenienii au fost mai bine pregătiÈ›i financiar decât duÈ™manii lor.
Atena È™i Sparta au luptat fiecare înainte de izbucnirea Marelui Război Peloponesiac (în ceea ce se numeÈ™te uneori Primul Război Peloponesiac), dar au căzut de acord la un armistiÈ›iu, denumit “Tratatul de treizeci de ani”, în 445 î.Hr.. În următorii ani a fost o pace neliniÈ™tită.
Evenimentele care au dus la ostilitățile reînnoite au început în 433 î.Hr., când Atena s-a aliat cu Corcyra (azi Corfu), o colonie de importanță strategică din Corint. Lupte au urmat, iar atenienii au luat apoi măsuri care au încălcat în mod explicit “Tratatul de treizeci de ani”. Sparta È™i aliaÈ›ii săi au acuzat Atena de agresiune È™i ameninÈ›are cu război.
La sfatul lui Pericle, liderul cel mai influent, Atena a refuzat să dea înapoi. Eforturile diplomatice pentru a rezolva disputa nu au reuÈ™it. În cele din urmă, în primăvara anului 431, un aliat spartan, Teba, a atacat un aliat atenian, Plateea, È™i a început războiul deschis.
Din 411 î.Hr. Atena în sine a fost în criză politică. DemocraÈ›ia a fost răsturnat de partidul oligarhic, care la rândul său a fost înlocuit de regimul mai moderat a “celor 5000”. La sfârÈ™itul anului 411 marina ateniană reconstruită, în stare proaspătă după mai multe victorii, a acÈ›ionat pentru a restabili un regim democratic. Cu toate acestea, liderii democratici au refuzat ofertele de pace ale spartanilor, iar războiul a continuat pe mare cu flotele spartane È™i ateniene. SfârÈ™itul a venit în 405, când marina ateniană a fost distrus la Aegospotami de flota spartană sub conducerea lui Lixandru, care a primit mult ajutor de la perÈ™i.
În anul următor, înfometată de blocadă de nepătruns, Atena a capitulat. Înfrângerea Atenei, a fost probabil cel mai grav accident È™i, astfel, statul grec cel mai avansat punct de vedere cultural a fost adus în eclipsă finală.