GRECIA ANTICA
Marea colonizare greacă
În paralel cu apariÈ›ia È™i dezvoltarea oraÈ™elor-cetate s-a produs È™i expansiunea lumii greceÈ™ti, materializată prin întemeierea de colonii cu caracter agricol, comercial È™i meÈ™teÈ™ugăresc în tot bazinul Mării Mediterane È™i a Mării Negre (oraÈ™ele de unde plecau grecii se numeau metropole (oraÈ™ul-mamă), iar aÈ™ezarea întemeiată se numea colonie.
​
Cauzele colonizării:
-
creșterea populației și necesitatea unor noi terenuri arabile;
-
tulburările sociale și politice din orașele grecești;
-
dezvoltarea comerțului și a navigației;
-
pericolul persan;
-
spiritul de aventură.
Principalele colonii grecești din bazinul Mării Mediterane:
-
Sicilia;
-
Syracuza;
-
Cipru;
-
Creta;
-
Massalia
-
Naucratis;
-
Cirene;
Principalele colonii grecești din bazinul Mării Negre:
-
Histria;
-
Tomis;
-
Callatis;
-
Byzantion;
Ctitorie a Miletului, Histria este cea mai veche colonie de pe coasta de vest a Mării Negre, întemeiată, conform informaÈ›iilor transmise de Eusebiu, în anul 657 î. Hr. De altfel, originea sa milesiană este confirmată ÅŸi de Pliniu cel Bătrân ÅŸi Strabon. După Pseudo - Scymnos, întemeierea Histriei ar fi avut loc în timpul pătrunderii sciÈ›ilor în Asia, adică la finele secolului al VII-lea î. Hr.
În ceea ce priveÈ™te oraÈ™ul Tomis, de asemenea colonie de origine milesiană, întemeierea acestuia pare să se fi petrecut ceva mai târziu. Trebuie menÈ›ionat faptul că lipsa unor date precise fac dificilă stabilirea momentului înființării coloniei de la Tomis. Concluziile care au rezultat în urma cercetărilor arheologice arată că întemeierea sa ar fi putut avea loc chiar înainte de prima jumătate a secolului I î. Hr.
Despre data întemeierii Callatis-ului, singura colonie de origine doriană, există informaÈ›ii de la Pseudo - Scymnos, care arată că această colonie a fost înfiinÈ›ată de grecii veniÈ›i din Heracleea Pontică, pe vremea când în Macedonia era rege Amyntas (540 - 498 î. Hr.). De la Pliniu cel Bătrân aflăm că oraÈ™ul s-a întemeiat pe locul unei aÈ™ezări băștinaÈ™e, cu numele de Cerbatis sau Acervetis.
EvoluÈ›ia celor trei colonii vest pontice a fost foarte inegală pe parcursul întregii lor existenÈ›e, deÈ™i istoria lor are, adesea, elemente comune.
Pentru perioada corespunzătoare secolelor VI - IV î. Hr., colonia care s-a impus în mod deosebit a fost Histria. În secolul al V-lea î. Hr., Histria a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare. În acea perioadă, s-au deschis primele ateliere monetare. Din rândurile celor dintâi emisiuni fac parte didrahmele de argint, care au pe avers două capete umane, dintre care unul inversat, iar pe revers, într-un pătrat, emblema oraÈ™ului, vulturul pe delfin. În cursul secolelor V - IV î. Hr., Histria s-a transformat în centru de producÈ›ie, depășind stadiul de centru comercial È™i intermediar de schimb între grecii din metropole È™i băștinaÈ™i. Se deschid ateliere ceramice, sporeÈ™te producÈ›ia de cereale din teritoriile rurale, se intensifică pescuitul la Gurile Dunării È™i se amplifică raporturile cu populaÈ›ia locală traco-getică.
În secolele VI - IV î. Hr., oraÈ™ul Tomis a rămas încă în stadiu incipient de dezvoltare, fiind dominat de oraÈ™ele vecine.
La mijlocul secolului al IV-lea î. Hr., Callatis-ul era în plină dezvoltare. În acea perioadă a emis primele sale monede de argint cu valoare de drahme, care redau pe avers capul lui Heracles, iar pe revers, armele eroului, arcul în teacă È™i măciuca, la care se adaugă spicul de grâu. De asemenea, s-au ridicat edificii publice È™i monumente de artă importante, iar din atelierele ceramice a ieÈ™it o mare cantitate È™i varietate de statuete de lut ars, colorate, de un nivel artistic remarcabil. Ca È™i Histria, È™i Callatis-ul s-a transformat într-un important centru de producÈ›ie.
În cursul secolului al III-lea î. Hr., a început È™i ridicarea oraÈ™ului Tomis, care, în acea perioadă, a bătut primele sale monede, toate emisiuni din bronz. În cursul secolului al II-lea î. Hr., dezvoltarea Tomisului a luat un mare avânt.
​
Coloniile organizate după modelul metropolei au avut un rol esenÈ›ial în dezvoltarea raporturilor dintre lumea greacă È™i comunitățile celtice, tracice, getice È™i scitice.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​