top of page

Războaiele cu perșii

 

1. Bătălia de la Maraton

2. Bătălia de la Termopile

3. Bătălia de la Salamina

4. Bătălia de la Plateea

       

          Ascendentul Europei în detrimentul Asiei È™i moÈ™tenirea civilizaÈ›iei greceÈ™ti sunt doar două dintre pietrele de temelie ale lumii moderne, considerate fireÈ™ti de europenii de azi. Åži totuÈ™i, a fost o vreme când existenÅ£a Greciei independente (ÅŸi chiar a Europei) a trebuit apărată prin luptă împotriva puterii copleÈ™itoare a Imperiului Persan din secolul al V-lea î.Hr.

             Victoria de la Maraton din anul 490 î.Hr., urmată de bătălia de la Termopile, bătălia navală decisivă de la Salamina È™i lupta terestră de la Plataea, nu numai că a asigurat independenÅ£a Greciei, dar a permis civilizaÈ›iei greceÈ™ti să ajungă mai târziu, în acelaÈ™i secol, la apogeul său plin de strălucire. Mai mult decât atât, victoria navală de la Salamina i-a dat lui Alexandru cel Mare posibilitatea de a inversa procesul prin care regi persani invadaseră Grecia, permiÅ£ându-i să cucerească Persia ÅŸi să răspândească astfel civilizaÈ›ia greacă în întreaga lume cunoscută la acea vreme.

​

 

1. Bătălia de la Maraton

​

       În anii 490 î.Hr. a avut loc bătălia de la Marathon – bătălie care, din punct de vedere conceptual, a stat la baza cursei pe distanţă lungă ce poartă numele de maraton.

        Bătălia de la Marathon a reprezentat punctul culminant al primei încercări importante a regelui Persiei Darius I de a cuceri restul Greciei È™i de a-l adăuga Imperiului Persan, asigurându-È™i astfel partea cea mai slabă a graniÈ›ei sale vestice. Legenda relatează că Pheidippides, un mesager atenian, a alergat distanÅ£a de 42 de kilometri de la câmpul de luptă din oraÈ™ul Marathon până la Atena, pentru a anunÈ›a victoria asupra Persiei în bătălia de la Marathon. În momentul în care a ajuns, a pronunÅ£at cuvântul Nenikikamen (Am învins!), după care a murit pe loc.

Majoritatea istoricilor atribuie în mod incorect această poveste istoricului Herodot, care a relatat evenimentele din războaiele persane în lucrarea sa Istorii (scrisă aproximativ în 440 î.Hr.)

​

​

​

2. Bătălia de la Termopile

​

           Bătălia de la Termopile (în latină Termopilae) face parte din seria de războaie greco-persane, declanÈ™ate în urma răscoalei ioniene a oraÈ™elor greceÈ™ti din Asia Mică, sprijinite de către Atena, împotriva Imperiului Persan. Odată răscoala zdrobită, regele persan Darius a trimis o armată cu scopul de a pedepsi Atena pentru sprijinul acordat rebelilor. Această armată a fost înfrântă la Maraton de către armata ateniană comandată de Miltiades în 490 î.Hr..

         Zece ani mai târziu Xerxes cel Mare, după 2 ani de pregătire, lansează o invazie, atât pe mare cât ÅŸi pe uscat, asupra Greciei continentale. Estimările în ceea ce priveÈ™te numărul de soldaÈ›i din armata lui Xerxes variază între 60.000 ÅŸi 1.700.000, cifrele acceptate de cea mai mare parte a istoricilor fiind de 100.000 până la 300.000. Armata persană a trecut Marea Marmara pe un pod de vase È™i a înaintat de-a lungul coastei fiind însoÈ›ită pe mare de către flotă.

        În acest timp în Grecia o alianță a oraÈ™elor state pregăteau planul de apărare È™i nici un alt loc nu părea mai potrivit precum strâmtoarea Termopile, o limbă de pământ cuprinsă între mare È™i ocean. Astfel, o armată de aproximativ 7000 de hopliÈ›i condusă de către regele Spartei, Leonidas, a fost trimisă pentru a apăra strâmtoarea.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

            Bătălia a avut loc în august. DeÈ™i raportul de forÈ›e era clar în defavoarea grecilor, È™i bătălia a fost pierdută, scopul acesteia a fost atins. Cu cei 7000 de hopliÈ›i, Leonidas a reuÈ™it să Å£ină în loc armata persană 3 zile, zdruncinând moralul persan cât È™i numărul acestora, suficient încât să ofere timp restului Greciei să se pregătească pentru confruntarea decisivă. În acest timp Atena a fost evacuată în totalitate, È™i flota grecească (în majoritate ateniană) a fost pusă la punct. Probabil grecii ar fi rezistat mai mult timp în trecătoare, dacă nu ar fi fost trădaÈ›i de către un păstor din zonă, pe nume Ephialtes, care a condus o parte din armata persan. printr-un drum din munÈ›i chiar în spatele armatei greceÈ™ti. Grecii au reuÈ™it să se retragă, retragerea fiind acoperită de către 300 de spartani È™i aproximativ 700 de thespieni

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

 

​

3. Bătălia de la Salamina

​

           După ce regele persan Darius nu reuÈ™ise să invadeze Grecia în 490 î.Hr., fiul său, Xerxes, se pregăteÈ™te îndelung È™i serios pentru a fi sigur că eÈ™ecul nu se va repeta. În timp ce Xerxes adună forÈ›e militare terestre ÅŸi navale uriaÈ™e, conducătorul atenian Themistocles, anticipând reluarea luptei, îi convinge pe cetățenii Atenei să-È™i întărească flota. Herodot îl descrie pe Themistocles „ca un bărbat care manifestă semnele indubitabile ale geniului, stârnind prin aceasta o admiraÈ›ie profundă È™i fără egal. Prin capacitățile sale native, neformate È™i needucate prin studiu, el a devenit cel mai bun arbitru al acestor crize neaÈ™teptate, care nu lasă timp pentru deliberări È™i cel mai bun profet al viitorului, chiar È™i al evenimentelor cele mai îndepărtate.”

          Cu viziunea sa strategică, Themistocles a înÈ›eles că succesul sau eÈ™ecul oricărei invazii persane depinde de capacitatea lui Xerxes de a asigura aprovizionarea armatei sale pe mare. Dacă grecii învingeau flota persană, imensa armată a Asiei devenea vulnerabilă.

         În 480 î.Hr., armata lui Xerxes începe marÈ™ul spre Europa traversând Hellespont (strâmtoarea dintre Marea Egee È™i Marea Marmara) pe un pod de nave (un miracol ingineresc pentru vremea aceea).

                Grecii au primit numeroase avertismente cu privire la sosirea acesteia, dar majoritatea par paralizaÈ›i de frică. Oracolul din Delphi îi avertizase pe atenieni: „NenorociÈ›ilor, de ce staÈ›i aici? ZburaÈ›i, zburaÈ›i la hotarele creaÈ›iei!” Această profeÈ›ie deosebit de deprimantă i-ar fi putut convinge pe niÈ™te oameni mai slabi să renunÈ›e la luptă, dar atenienii, nemulÈ›umiÈ›i de răspunsul primit, au întrebat din nou.

             A doua oară, Oracolul le-a vorbit de siguranță în cadrul „zidurilor de lemn” (probabil triremele care se construiau în acel moment de-a lungul întregii coaste a Aticii. Themistocles a luat atunci hotărârea curajoasă de a abandona Atena È™i de a-È™i evacua poporul pe insula Salamina. Unii sunt nemulÈ›umiÈ›i, dar majoritatea atenienilor sunt de acord să fie transportaÈ›i pe insulă ÅŸi să se adăpostească în colibe improvizate, făcute din paie È™i ramuri. Între timp, atenienii le cer tuturor grecilor să-È™i adune navele în Strâmtoarea Salamina, lângă portul Pireu. Aici era locul potrivit, după părerea lui Themistocles, pentru lupta împotriva flotei persane, deÈ™i mulÈ›i conducători greci îl dezaprobă, făcând presiuni pentru retragerea la sud de Pelopones.

          Spartanii, încorsetaÈ›i de o tradiÈ›ie militară care descuraja ideile inovatoare de genul celei propuse de Temistocle, îl trimit pe Leonidas împreună cu 300 de hopliÈ›i (infanteriÈ™ti bine înarmaÈ›i) să apere trecătoarea de la Termopile împotriva valului copleÈ™itor al armatei persane. DeÈ™i incredibil, Leonidas ÅŸi cei 300 de spartani ai săi reuÈ™esc să-l oprească pe Xerxes până când un trădător le dezvăluie persanilor o potecă ascunsă care le permite acestora să cadă în spatele spartanilor È™i să-i măcelărească până la ultimul. Un sacrificiu eroic, dar inutil. PerÈ™ii continuă să înainteze, invadează Atena È™i dau foc Acropolei. Decizia lui Temistocle de a evacua oraÈ™ul fusese deci justificată.

 

       

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

         Masiva flotă persană, pe care Herodot o estimează la 1200 de nave (majoritatea trireme cu o lungime de 30 de metri È™i cu traversa îngustă), suferise deja pierderi în timpul unei furtuni în dreptul Capului Sepias; se pare că o treime se scufundaseră sau eÈ™uaseră Dar era încă o armada puternică, care se baza pe forÈ›a multor oameni pentru care marea era un mod de a fi. 

        Flota grecească aliată, care avea la bord mai mulÈ›i soldaÈ›i decât marinari, era comandată de generalul spartan Eurybiades. Dintre cele 366 de trireme aflate sub comanda sa, 89 erau spartane (sau aliate Spartei), 97 proveneau din insulele greceÈ™ti ale Cicladelor, iar 180 erau nave ateniene noi sub comanda lui Temistocle. 

              La consiliul de război, grecii erau încă divizaÈ›i È™i nu se puteau hotărî dacă să lupte la Salamina sau să se retragă în sud. Temistocle s-a adresat lui Eurybiades, comandantul È™ef, cu următoarele cuvinte: „Depinde de tine, Eurybiades, să salvezi Grecia! Ascultă-mă ÅŸi dă lupta cu duÈ™manul aici È™i nu pleca urechea la sfatul acelora dintre noi care vor ca flota să se retragă către istm. Ascultă-mă, te implor, È™i alege între cele două opÈ›iuni. La istm vei lupta în largul mării, ceea ce este în mare măsură în dezavantajul tău. Dacă vei face aÅŸa cum te sfătuiesc, avantajul pe care È›i-l vei asigura este următorul: deoarece vom lupta într-o strâmtoare, cu nave puÈ›ine împotriva unui număr mare de nave, noi vom câÈ™tiga o mare victorie, pentru că lupta într-un loc îngust ne este favorabilă nouă, iar în largul mării le este favorabilă lor.”

              Temistocle È™i-a impus opinia, dar nimic mai mult. Acum trebuia să-i convingă pe perÈ™i să iasă la luptă. Pentru aceasta, el foloseÈ™te un vicleÈ™ug, trimițănd dezertori la Xerxes pentru a-i spune că grecii È™i-au pierdut curajul È™i se pregăteau să se retragă. Drept urmare, la 22 septembrie, flota persană în dispozitiv semicircular se apropie de insula Psytaleia, în spatele căreia, între Salamina È™i Herakleion, aÈ™tepta flota grecească.

             Xerxes È™i impresionanta sa suită s-au instalat pe coasta muntelui Aegaleos pentru a urmări lupta. Tabăra lor, cu covoare viu colorate, mobile luxoase È™i mătăsuri purpurii È™i aurii fluturând pe pereÈ›ii corturilor care păreau niÈ™te palate, strălucea È™i mai intens pe fundalul colinelor verzi È™i al cerului albastru-cobalt. În faÅ£a cortului lui Xerxes este instalat un tron auriu, în spatele căruia stăteau sclavi cu evantaie È™i nobili care È›inea sabia regală È™i potirul. Pe pantele spre țărm erau dispuÈ™i cei 10000 de „Nemuritori” (garda regală a lui Xerxes) cu barbă, părul împletit È™i tunici cu ornamente florale È™i geometrice, iar uriaÈ™a armată persană era aliniată de-a lungul țărmului, pregătită parcă să urmărească un eveniment sportiv.

             Triremele greceÈ™ti erau È™i ele urmărite de grecii din Salamina. Pentru ei însă, acesta nu era un eveniment sportiv, ci opÈ›iunea între victorie sau sclavie perpetuă în mâinile unui cuceritor străin. Fiecare soldat grec È™i fiecare vâslaÈ™ de pe galere simÈ›ea la fel. VâslaÈ™ii îÈ™i încordau braÈ›ele nu ca sclavii de pe galerele persane, din cauza biciului, ci ca oameni liberi, hotăraÈ›i să-È™i apere libertatea cu preÈ›ul vieÈ›ii. În avangarda flotei greceÈ™ti se aflau cele mai bune nave, pe care se îmbarcaseră hopliÈ›ii bine înarmaÈ›i, purtând coifuri, platoÈ™e È™i scuturi mari È™i rotunde. AceÈ™tia era luptătorii care, cu săbiile È™i lăncile lor, urmau sa duca greul luptei împotriva infanteriÈ™tilor ambarcaÅ£i ai perÈ™ilor, dotaÈ›i cu armament mai uÈ™or.

​

           Dispunerea

  •  in partea stângă a flotei persane, după direcÈ›ia de înaintare, se afla un detaÈ™ament de infanteriÈ™ti fenicieni îmbarcaÈ›i, oameni care colindaseră Mediterana în lung È™i-n lat ÅŸi călătoriseră ÅŸi în apele de dincolo de aceasta.

  • in dreapta erau navele oraÈ™elor greceÈ™ti din Ionia, aliaÈ›ii perÈ™ilor din Milet, Samothrace È™i Efes.

  • in centrul dispozitivului persan erau nave din Asia Minor, cu arcaÈ™i din Babilon È™i Media.                       Împotriva acestora erau dispuse galerele greceÈ™ti, cu atenienii în partea dreaptă, spartanii în stânga È™i navele din Ciclade la mijloc.

  •    În timp ce perÈ™ii apăreau la orizont, grecii au început să cânte imnul lor de luptă, Paen

​

            Bătălia

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

            Îndreptându-se una spre alta, cele două flote încetează toate manevrele ÅŸi se angajează într-o încleÈ™tare de proporÈ›ii. Sute de galere se unesc formând o platformă imensă, pe care mii de soldaÈ›i luptă corp la corp. Pintenii de bronz ai galerelor greceÈ™ti distrug carenele navelor persane. Temistocle, dând lovitură după lovitură, reuÈ™eÈ™te să creeze o breșă între navele feniciene cu care se confruntă. Aici s-a hotărât soarta bătăliei: hopliÈ›ii atenieni împotriva marinarilor fenicieni. Departe de țărm, în condiÈ›iile existenÅ£ei de spaÈ›iu de manevră, n-ar fi existat nicio îndoială în privinÈ›a deznodământului. Dar Temistocle i-a silit pe adversari să se îngrămădească, iar infanteria ateniană bine înarmată a făcut restul.

         PerÈ™ii îÈ™i judecaseră greÈ™it adversarii. Angajându-se în luptă, ei îÈ™i cedaseră toate avantajele infanteriÈ™tilor greci foarte bine instruiÈ›i, mult mai buni în lupta corp la corp decât perÈ™ii. Doar conaÈ›ionalii lor din Ionia luptau cu aceeaÈ™i abilitate, deÈ™i, în marea lor majoritate, nu È™i din toată inima. O excepÈ›ie notabilă a fost episodul în care o galeră greacă a abordat o navă din Samothrace. Înainte ca aceasta să se scufunde, echipajul a sărit pe nava atacatoare ÅŸi a ocupat-o prin forță.

             Pe măsură ce sorÈ›ii se înclină în favoarea atenienilor, navele persane din ariergardă încearcă să se retragă, dar sunt lovite în flanc de mica escadră de 30 de galere egeene ascunsă în Golful Ambelaki. Efectul este devastator. Panica cuprinde triremele persane îngrămădite. Fără îndurare, grecii aruncă echipajele de perÈ™i peste bord È™i, pentru că putini È™tiau să înoate, pierderile sunt enorme. Insula Psytaleia, ocupată de persi, este atacată de Aristide È™i hopliÈ›ii lui atenieni, întreaga garnizoană fiind masacrată. Pentru perÈ™i, înfrângerea se transformă în dezastru.

              La Salamina a luptat È™i Eschil, care a înregistrat È™i transmis teroarea È™i triumful acelei zile în tragedia „PerÈ™ii”.

​

           SfârÈ™itul bătăliei

         

       Xerxes, zguduit de teribila luptă navală purtată chiar în faÅ£a tronului său È™i de È›ipetele ostaÈ™ilor săi de pe Psytaleia, care-i răsună în urechi, îÅŸi pierde curajul. Regele lasă comanda satrapului Mardonius È™i ordonă întoarcerea la Hellespont.

        Ca È™i retragerea lui Napoleon din Rusia, întoarcerea lui Xerxes de la Salamina a fost însoÈ›ită de o mulÈ›ime de dezastre. Bolile È™i foametea au rărit È™i mai mult rândurile soldaÈ›ilor săi, iar vântul a avariat atât de mult podul de nave, încât armata a trebuit să aÈ™tepte întoarcerea a ceea ce mai rămăsese din flotă pentru a traversa Hellespontul. Armata lăsată sub comanda lui Mardonius a fost zdrobită în anul următor la Plateea de o armată a grecilor uniÈ›i.

​

           ConsecinÈ›ele bătăliei

      Triumful grecilor la Salamina pune capăt dominaÈ›iei navale a perÈ™ilor asupra bazinului Mării Egee. Persia nu va mai putea niciodată să trimită o armată mare în Grecia, ameninÅ£ându-i astfel independenÅ£a. În secolul următor, Grecia (unită sub hegemonia macedoneană a lui Alexandru cel Mare) va inversa rolurile cu Imperiul Persan, situaÈ›ie care culminează cu victoria lui Alexandru la Bătălia de la Gaugamela.

​

​

         .

​

​

​

​

​

​

bottom of page